søndag 23. januar 2011

Kikkert - din beste turvenn

Kikkert er liksom en forutsetning for å få stor glede av å se på fugler (om vi ser bort fra lokale forhold som foringsplasser, parkdammer ol). Utviklingen av kikkerter, og almenhetens tilgang på slike, har da også i stor grad preget utviklingen av det å se på fugler som hobby opp gjennom det 20. århundre.

Olympus DPS Porroprismekikkert
Porroprismekikkert
I denne omgang skriver jeg om håndholdte kikkerter. Det vil si din følgesvenn på alle turer, rundt halsen eller i ryggsekken. Men ha den hengende rundt halsen så ofte som praktisk mulig, mang en fugl har blitt uidentifisert fordi kikkerten har vært mer enn sekunder unna! Men på badestranden i Spania er nok sekken et greit alternativ, men ikke nøl med å ta den frem om en måke eller terne flyr over bølgene der ute.

I hovedsak tror jeg det er best å dele opp kikkerter i tre typer i forhold til kost og kvalitet:
  • Rimelige kikkerter (NOK 500 til 2000) - for nybegynner og annet bruk (båt, fritid)
  • Mellomklasse kikkerter (NOK 2000 til 5000) - her finner du fuglekikkerter for de aller flestes behov på fugletur, skogsturer og jakt
  • Svært gode kikkerter (NOK 6000 til 20000) - dette er for de med litt ekstra penger, eller som bruker kikkerten hver eneste dag! Og optikken er enda bedre.
Med kvalitet er det en rekke faktorer som spiller inn. Det viktigste er at kikkerten er vanntett, deretter er det jo optikken - og opplevelsen av denne - som veier tyngst. Andre faktorer, som tilbehør (reim, veske) og merkevare, påvirker også prisen. Men det vanskeligste er jo optikken. Denne har faktiske forskjeller, og i den sammenheng er det viktig å nevne de to typer kikkerter/optikk du må velge mellom:
  • Porroprismekikkert, den klassiske kikkerten med "leddet" rør, disse gir normalt best optikk for pengene, men er litt klompete og ser "gammeldags" ut (bilde over) ?
  • Takkantkikkerter, med rett rør og enklere grep, oppleves som lettere å holde og transportere, men du betaler litt ekstra for samme optiske kvalitet (bilde nedenfor)

Opticron Imagic SE
Takkantkikkert
De fleste som velger kikkert til i første rekke å være ute og se på fugler velger i dag en takkantkikkert. Og for de fleste vil en finne det man er ute etter i mellomklassen av kikkerter. Og har du en klassisk familiekikkert - og kjøper en ny mellomklassekikkert, så er optikken så mye bedre at du aldri bruker den gamle kikkerten igjen!

Det aller viktigste ved valg av kikkert er rett og slett forstørrelse og lysfølsomhet (størrelsen på linseåpningen). En kikkert med kraftig forstørrelse og som holder et lyst og godt bilde selv på regntunge dager, i skumring og daggry, eller inne i mørke skoger, er rett og slett mye dyrere enn en med litt svakere forstørrelse beregnet på bruk kun i godt dagslys. Akkurat som med kameralinser.

Størresle og lysfølsomhet oppgis på en egen måte for kikkerter:
  • 7x35 = 7 ganger forstørrelse og 35 mm diameter på linsen
  • 10x50 = 10 ganger forstørrelse og 50 mm diameter på linsen
Jeg vil påsta at for de aller fleste bør kikkerten ligge mellom disse ytterpunktene, en 8x42 for eksempel er en svært god kikkertstørrelse som ikke er for tung å holde oppe store deler av dagen.

Er du førstegangskjøper av en fuglekikkert vil jeg i utgangspunktet foreslå en 7x40/8x40 evt 10x40 kikkert i mellomklassen. Men selv da er det store mengder kikkerter å velge mellom. For å lese mer om dette har NOF's Natur og Fritid egne kikkertsider. Her vil du finne en rekke eksempler på kikkerter, og ytterligere informasjon om kikkerter.

Og er du fortsatt i tvil, ring til Natur og Fritid (eller en annen spesialist på fuglekikkerter) for å snakke litt med en salgskonsulent som vil kunne hjelpe til med å finne helt riktig kikkert for deg. Og garantert nye friske opplevelser på fugletur!

Litt om når jeg valgte meg en Swarowski EL 10x50.

Oppdatert 2011.12.13.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar