lørdag 7. januar 2012

Blåmeis - en liten hissigpropp!

Blåmeis er en av våre aller minste fugler. Den kan minne litt om kjøttmeis for de uerfarne, men den har tydelig blå hette, og også oversiden gir et mer blått en grønt inntrykk. Selv om den er veldig liten, er den kjent som spesielt hissig. Alle ringmerkere kan fortelle om hvordan blåmeisene hakker og biter i fingrene mens den holdes i hånden, en situasjon der de aller fleste andre fugler er helt rolige.

En nydelig krabat, Sande, 2015
Blåmeis er en fugl som i større grad en kjøttmeis er knyttet til lavlandet og Sør-Norge med Trøndelag. Men den sprer seg oppover og nordover med klimaendringene. Samtidig kan den delvis betraktes som en trekkfugl - eller i alle fall en streiffugl. Når høsten kommer så blir blåmeisene rastløse, og trekker til områder med sikker tilgang til mat. I de fleste tilfeller betyr dette sørover og nedover til kysten, men også delvis ut av landet via Sør-Sverige og til kontinentet.

Men som mange kjenner til, blåmeisen er en svært trofast gjest på fugleforingsplasser gjennom vinteren. Da er den spesielt glad i meiseboller, men også solsikkefrø og en rekke andre varianter går ned. Om sommeren er den i stor grad en insekteter, og fugleungene fores opp på små insekter som for eksempel bjørkeåmer, mygg og fluer. Det er lett og få blåmeis i fuglekasser, men for at de skal føle seg trygge skal helst hullet være spesielt lite (28-29 mm). Les mer om fuglekasser her.

Blåmeis, mange tydelig blå partier, foringsplass Sande, mars 2011

Blåmeis har samme drakt året rundt, og det er relativt liten forskjell på han og hunn. Hannen er litt skarpere i fargene og kan virke litt større kanskje, men du må se begge kjønnene samtidig for egentlig å si forskjell og være sikker. Spesielle kjennetegn er nesten helt gult bryst (mangler svart stripe til kjøttmeis), blå hette med bord, og veldig liten.

Andre norske navn på blåmeis som jeg har funnet er: blaatita og askmeis (knyttet til treslaget ask?). Dette forteller en del om at dette er en varmekjær art, og hadde en mye mindre utbredelse for femti og hundre år siden.

Blåmeis, om høsten, Sande, oktober 2014

Blåmeisen er ikke så godt kjent og/eller populær som kjøttmeisen. Det kan jeg godt se her på fugletur bloggen, der blåmeisen bare har 1/8 så mange tilfeldige besøk som kjøttmeis her på mine sider. En utrolig forskjell i forhold til utbredelse og "vanlighet" synes nå jeg.

Du kan lese mer om (og finne en rekke bilder av) blåmeis hos NOF/Birdlife.no: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=10603

1 kommentar: